Baloo13

Baloo13

Kucharz
[Przepisów: 2]

Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Od kilku lat pierniczki korzenne wpisały się w naszą tradycję. Zawsze robimy ich 2 rodzaje-podobnie było i w tym roku. Teraz jednak małą pomocnicą stała się moja córka Ola. Zapach pierników już dziś się roznosi po domu i zaprasza do siebie Święta.

Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe

 

 

  • Lukier
  • cukier puder - szklanka,
  • 1 białko, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe
Wykonanie:

Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem. Dodajemy miękkie masło (najlepiej takie w temp. pokojowej) jajko i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy razem, ale niebyt długo. Owijamy folią i wkładamy na minimum do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty Gotowe, wycięte gwiazdki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

Chłodzimy i dowolnie dekorujemy.Ja w tym roku pokusiłam się o choinki - czyli z ciasta wycinamy gwiazdeczki - w moim przypadku po 5 różnych wielkości na 1 choinkę i sklejamy lukrem.Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do pojemników, żeby skruszały. I się delektujemy

Lukier:

Składniki ucieramy na gładką masę.
Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe
Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe