Sposób przygotowania:
Korzenne pierniczki i choinki Bożonarodzeniowe
Wykonanie:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem. Dodajemy miękkie masło (najlepiej takie w temp. pokojowej) jajko i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy razem, ale niebyt długo. Owijamy folią i wkładamy na minimum do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty Gotowe, wycięte gwiazdki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Chłodzimy i dowolnie dekorujemy.Ja w tym roku pokusiłam się o choinki - czyli z ciasta wycinamy gwiazdeczki - w moim przypadku po 5 różnych wielkości na 1 choinkę i sklejamy lukrem.Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do pojemników, żeby skruszały. I się delektujemy
Lukier:
Składniki ucieramy na gładką masę.
Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem. Dodajemy miękkie masło (najlepiej takie w temp. pokojowej) jajko i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy razem, ale niebyt długo. Owijamy folią i wkładamy na minimum do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy dowolne kształty Gotowe, wycięte gwiazdki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Chłodzimy i dowolnie dekorujemy.Ja w tym roku pokusiłam się o choinki - czyli z ciasta wycinamy gwiazdeczki - w moim przypadku po 5 różnych wielkości na 1 choinkę i sklejamy lukrem.Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do pojemników, żeby skruszały. I się delektujemy
Lukier:
Składniki ucieramy na gładką masę.