lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierniczki korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 80
         
ocena: 5/5 głosów: 1

No i czas robić pierniczki na Święta. Pyszne pachnące cynamonem, rozgrzewające i kuszące. Czas na leżakowanie, a potem dekorowanie.

Pierniczki korzenne Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierniczki korzenne

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pierniczki korzenne

Wykonanie:

Do garnka wkładam masło, cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne, błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku. Po rozpuszczeniu studzę i dodaje jaja, mieszam. Przesiewam mąkę i dodaje do reszty składników.


Wyrabiam ciasto na stolnicy silikonowej. Wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.


Po godzinie wałkuje jak trzeba to podsypuje mąką podczas wałkowania. Foremka gwiazdka wycinam pierniczki. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 7-10 minut w 170 stopniach.


Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym. Parę dni przed świętami będzie dekorowanie.


Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki.

Pierniczki korzenne 2016
Do garnka wkładam masło,cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne,błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku.
Pierniczki korzenne 2016
Po rozpuszczeniu studzę i dodaje jaja,mieszam.
Pierniczki korzenne 2016
Przesiewam mąkę i dodaje do reszty składników.
Pierniczki korzenne 2016
Wyrabiam ciasto na stolnicy silikonowej.Wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.
Pierniczki korzenne 2016
Po godzinie wałkuje jak trzeba to podsypuje mąką podczas wałkowania.Foremka gwiazdka wycinam pierniczki.
Pierniczki korzenne 2016
Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym.