Sposób przygotowania:
Pierniczki korzenneWykonanie:
Do garnka wkładam masło, cukier i miód i rozpuszczam składniki, wsypuje przyprawy korzenne, błonnik kakaowy oraz wlewam sodę rozpuszczoną w mleku. Po rozpuszczeniu studzę i dodaje jaja, mieszam. Przesiewam mąkę i dodaje do reszty składników.
Wyrabiam ciasto na stolnicy silikonowej. Wstawiam do lodówki na godzinkę do schłodzenia.
Po godzinie wałkuje jak trzeba to podsypuje mąką podczas wałkowania. Foremka gwiazdka wycinam pierniczki. Kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 7-10 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu przekładam na kratkę do ostygnięcia i zamykam szczelnie w pojemniku plastikowym. Parę dni przed świętami będzie dekorowanie.
Ps. Ciasto wałkujemy na 3 mmm ponieważ jest na sodzie więc i tak urosną nasze gwiazdki.