Sposób przygotowania:
Korzenne choinki z trzech rodzajów mąkiETAP 1:
Miód, podgrzać w garnuszku, dodać masło, wymieszać, przestudzić, połączyć z przyprawami.
ETAP 2:
Wszystkie gatunki mąki wymieszać z kakao i cukrem pudrem
ETAP 3:
Do mąki dodać płynny miód z przyprawami, całe jajka, śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.
ETAP 4:
Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremkami o różnej wielkości i kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić.
ETAP 5:
Lukier z białka
Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości.
Pierniczki układać na białym lukrze i ozdobić według uznania.