Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Korzenne choinki zrobione z mąki pszennej, orkiszowej i ryżowej. Pierniczki są aromatyczne, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Składniki:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

 

Sposób przygotowania:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

ETAP 1:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki
Masło, miód i cuker razem wymieszać i ostudzić

Miód, podgrzać w garnuszku, dodać masło, wymieszać, przestudzić, połączyć z przyprawami.

ETAP 2:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki
Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawami i cukrem pudrem

Wszystkie gatunki mąki wymieszać z kakao i cukrem pudrem

ETAP 3:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto

Do mąki dodać płynny miód z przyprawami, całe jajka, śmietanę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut.

ETAP 4:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremkami o różnej wielkości i kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-12 minut. Upieczone pierniczki ostudzić.

ETAP 5:

Korzenne choinki z trzech rodzajów mąki

Lukier z białka
Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości.
Pierniczki układać na białym lukrze i ozdobić według uznania.