migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kiszone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kisiłam rzodkiewke i cukinię więc wypróbowałam kiszone pomidory. Niestety nie za bardzo nam podeszły choć wiele osób zachwala. Smak jest nienajgorszy jednak ich miękka konsystencja wszystko psuje.

Kiszone pomidory Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszone pomidory

składniki

 

  • do każdego słoika o pojemności 1 litr:
  • 2 liście chrzanu, 2-3 zabki czosnku, gałązka kopru z nasionami, kawałek korzenia chrzanu

zalewa

  • 1 litr zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Kiszone pomidory
Pomidory dokładnie umyć. Chrzan i czosnek obrać, liście chrzau dokładnie umyć. Na dno każdego słoika włożyć liść chrzanu. Ułożyć pomidory. Pomi

ędzy włożyć czosnek, gałązkę kopru i chrzan. Na wierzchu pomidory przykryć drugim liściem chrzanu. W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalać pomidory aby były całe przykryte.

Słoik zakręcić i odstawić do ukiszenia.

W pierwszych dniach fermentacji słoiki mogą ciec więc ustawić je na ręczniku lub podstawce.
Kiszone pomidory
Pomidory dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody.
Kiszone pomidory
Na dno każdego słoika włożyć liść chrzanu. Ułożyć pomidory. Pomiędzy włożyć czosnek, gałązkę kopru i chrzan. Na wierzchu pomidory przykryć drugim liściem chrzanu.
Kiszone pomidory
W zimnej wodzie rozpuścić sól. Zalać pomidory aby były całe przykryte. Słoik zakręcić i odstawić do ukiszenia.