Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto oprócz wyjątkowego i pysznego smaku - bardzo ładnie się prezentuje. Jest przepyszne i lekkie! W sam raz sprawdzi się podczas upałów, ale ja je przygotowuję o każdej porze roku.

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, biszkopt:

Do nasączenia:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka bananowa
  • 200 ml wody

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką

Biszkopt:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką
pieczony biszkopt należy całkowicie ostudzić.

Białka należy ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania powolutku wsypywać cukier, a następnie dodać po 1 żółtku. Na końcu ostrożnie (aby piana nie opadła) wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić.

Masa śmietanowa:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką
Najlepiej, aby galaretka przed dodaniem do kremówki była schłodzona.

Galaretkę bananową należy wymieszać w 200 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie cienkim strumieniem połączyć z zimną galaretką.

Nasączenie:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką
Do nasączenia najlepiej użyć sporej cytryny.

Wodę wymieszać z pudrem oraz sokiem z cytryny.

Całość:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką
Plasterki bananan nalezy układac równomiernie.

Biszkopt należy dokładnie nasączyć. Na ciasto przełożyć masę śmietanową i całość wstawić do lodówki, aby masa lekko stężała.

Banany pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Owoce ułożyć na masie śmietanowej i zalać tężejącą galaretką - uprzednio rozpuszczoną w 500 ml wody.

Chłodzenie:

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką
Ciasto powinno być całkowicie sztywne.

Ciasto schłodzić w lodówce, aby całkowicie stężało.