VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Torcik bananowy z mascarpone i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Letnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa.

Torcik bananowy z mascarpone i śmietaną

Składniki:

Torcik bananowy z mascarpone i śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 500 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 2 banany
  • 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku
  • 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Torcik bananowy z mascarpone i śmietaną
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty.

Krem:

Galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników.

Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką.

Chłodzimy w lodówce.