aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ciasto z kremem budyniowym i bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany. Połączenie tak dobre, że jeden kawałek tego ciasta z pewnością nie wystarczy :P

Ciasto z kremem budyniowym i bananami

Składniki:

Ciasto z kremem budyniowym i bananami

biszkopt

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa

  • 900 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła

dodatkowo

  • dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
  • 3-4 banany

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem budyniowym i bananami

biszkopt

Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało ;) ).

Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w temp 180 C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki )

Masa

Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.


Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite.

Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie ). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń.

przełożenie

Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem.

Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.