Sposób przygotowania:
Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowyETAP 1
CIASTO NALEŚNIKOWE: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki. Przygotowane składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego.
ETAP 2
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta, formując naleśniki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone studzimy
ETAP 3
MASA TRUSKAWKOWO - rabarbarowa: Umyty rabarbar kroimy na mniejsze części. Przekładamy go do garnka i podgrzewamy.
ETAP 4
Gdy rabarbar zaczyna mięknąć dodajemy do niego truskawki. Całość smażymy do momentu jak owoce zaczną się rozpadać. Do miękkich dodajemy galaretkę. Masę dokładnie mieszamy, ewentualnie słodzimy do smaku i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 5
SER:
Ser łączymy z żółtkami i cukrem waniliowym. Składniki miksujemy słodząc do smaku. Przestudzone naleśniki przekładamy naprzemiennie serem i tężejącą masą owocową. Gotowy torcik schładzamy około 1,5 -2 godzin w lodówce. W połowie schładzania dekorujemy go białą czekoladą.
Dekoracja:
Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną wcześniej czekoladę. Płynną polewamy torcik. Oblany ponownie wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.
cherry
gusia1000