jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1853]

SUPERPRZEPIS

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik naleśnikowy z wykorzystaniem sezonowych owoców to idealny pomył na słodki obiadek, ale nie tylko. Taki torcik z cienkich placków naleśnikowych możemy podać także na deser.

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • 1,5 szklanki mąki,
  • Ok 3 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

TRUSKAWKOWO- RABARBAROWA MASA

  • 500 gram rabarbaru,
  • 300 gram truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • Ewentualnie cukier do smaku

SER:

  • Około 600 g białego sera z wiaderka,
  • Cukier puder do smaku
  • 2 świeże żółtka,
  • 1 cukier waniliowy,

WYKOŃCZENIE:

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy

ETAP 1

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy
sporządzamy naleśnikowe ciasto

CIASTO NALEŚNIKOWE: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki. Przygotowane składniki miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego.

ETAP 2

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy
usmażone naleśniki studzimy

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta, formując naleśniki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone studzimy

ETAP 3

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy
pokrojony rabarbar smażymy

MASA TRUSKAWKOWO - rabarbarowa: Umyty rabarbar kroimy na mniejsze części. Przekładamy go do garnka i podgrzewamy.

ETAP 4

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy
do rabarbaru w trakcie smażenia dodajemy truskawki

Gdy rabarbar zaczyna mięknąć dodajemy do niego truskawki. Całość smażymy do momentu jak owoce zaczną się rozpadać. Do miękkich dodajemy galaretkę. Masę dokładnie mieszamy, ewentualnie słodzimy do smaku i zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Truskawkowo- rabarbarowy tort naleśnikowy
serem i masą owocową przekładamy naleśnikowe placki

SER:

Ser łączymy z żółtkami i cukrem waniliowym. Składniki miksujemy słodząc do smaku. Przestudzone naleśniki przekładamy naprzemiennie serem i tężejącą masą owocową. Gotowy torcik schładzamy około 1,5 -2 godzin w lodówce. W połowie schładzania dekorujemy go białą czekoladą.

Dekoracja:

Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną wcześniej czekoladę. Płynną polewamy torcik. Oblany ponownie wkładamy do chłodu, by polewa zastygła.