kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Kostka bounty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonałe połączenie biszkoptu z masą kokosową w polewie czekoladowej

Kostka bounty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka bounty

 

  • Na ciasto:
  • 5 jaj
  • łyżeczka proszku do pieczeni
  • pół szklanki kakao
  • szklanka mąki
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • pół paczki budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 100g margaryny
  • 300g wiórek kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • Polewa: gotowa mleczna np. dr.oetker lub geelwe

Sposób przygotowania:

Kostka bounty
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy do tego żółtka, mąkę , kakao, proszek i cukier i miksujemy na jednolitą masę około 3 minuty. Wylewamy na blachę 25/25 lub okrągłą, wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy na 25 min do nagranego piekarnika w 180 stopniach w systemie góra- dół Po upieczeniu lekko studzimy i nasączamy (ciepła woda z sokiem malinowym bądź herbata słodką). Masa: Robimy na mleku budyń z cukrem, wyjdzie lekko gęsty- do gotowego dodajemy wiórki i gotujemy aż zgęstnieje wszystko- około 15 minut, dodajemy margarynę i mieszamy około 5min. Lekko studzimy i wykładamy na biszkopt. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową, studzimy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej na noc.
Kostka bounty
Etap 1 Najpierw pieczemy biszkopt kakaowy
Kostka bounty
Etap 2 Masa kokosowa musi nam ładnie zgęstnieć
Kostka bounty
Etap 3 Ciasto polewamy równomiernie polewą
Kostka bounty
Etap 4 Gotowe jest zwarte, mokre i pyszne!

Tagi:

ciasto