WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1996]

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt cytrynowy przełożony masą zrobioną z serków homogenizowanych i galaretek, wykończony galaretką.

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku cytrynowego do ciast

Krem

  • 400g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa

ETAP 1:

Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy i zmiksować na jasny krem. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olejek cytrynowy i wymieszać. Przelać na blachę o wymiarach 25 x 25cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w ok. 400 ml. gorącej wody. Gdy wystygną wymieszać je z serkiem brzoskwiniowym. Poczekać aż masa zacznie tężeć i wyłożyć połowę na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu i wyłożyć resztę kremu. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i wystudzić.

Zimną galaretkę wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić min. kilka godzin.

Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa
Ciasto po schłodzeniu wyjęte z tortownicy.
Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa
Druga warstwa masy z serka wyłożóna na ciasto
Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa
Pierwszy blat biszkoptu włożony do tortownicy
Kostka brzoskwiniowo - truskawkowa
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika