Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe dla leniwych z twarogiemdrożdże
Na początek do dużej miski skruszyć drożdże, na drożdże według kolejności wsypać cukier, jajka wcześniej roztrzepać widelcem i wlać na cukier, dodać szczyptę soli, następnie wlać zimne mleko, na mleko wsypać mąkę i wlać olej oraz dodać dowolny aromat zapachowy. Tak dodane składniki nie mieszać pozostawić w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.
drożdże
Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży ( dobre świeże drożdże zaczną pracować po 20 minutach ). Wtedy całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera przez co najmniej pięć minut. Zmiksowane gotowe ciasto przełożyć do blaszki 35 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
drożdże
Jak już mamy przełożone ciasto do blaszki i wyrównany wierzch, w międzyczasie przygotować twaróg do salaterki przełożyć twaróg z kostek dodać śmietanę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko połączyć za pomocą widelca na jednolita masę. Gotowy twaróg wyłożyć na wierzch przygotowanego w blaszce ciasta rozłożyć po całości lub jeśli ktoś woli można dać kupkami.
drożdże
Następnie przygotować kruszonkę, do salaterki wsypać mąkę oraz cukier dodać masło miękkie o temperaturze pokojowej i również za pomocą widelca wymieszać na sypką kruszonkę. Przygotowana kruszonkę wysypać wierzch ciasta z twarogiem po całości. Tak przygotowane ciasto postawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
drożdże
Jak ciasto podwoiło już swoją objętość rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni. Do nagrzanego już piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto i piec 50 minut plus dodatkowe 10 minut pod folią aluminiową do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Czas pieczenia jest zależny od kuchenki. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, jak lekko przestygnie przełożyć razem z papierem na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Po ostygnięciu ciasto bardzo dobrze odchodzi od papieru.
drożdże
Upieczone ciasto drożdżowe świetnie smakuje z zimnym lub gorącym mlekiem jak również z kakao. To drożdżowe można także przygotować samo bez dodatku twarogu, wspaniale nadaje się również do dodania owoców. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe to serdecznie polecam ten przepis ciasto wychodzi za każdym razem.