Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Biszkopt z truskawkową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na truskawki trwa. Wykorzystuję je m.in. do ciast. Oto przepis na biszkopt z truskawkową pianką.

Biszkopt z truskawkową pianką

Składniki:

Biszkopt z truskawkową pianką

 

 

  • Masa truskawkowa
  • + wierzch
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru do piany + 1 łyżka do bitej śmietany na wierzch ciasta
  • 300 ml śmietany 30%
  • kawałek czekolady gorzkiej do starcia

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkową pianką
Robimy biszopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksując. Stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy porcjami do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka (30-40 min.). Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub herbatą.

Pianka: truskawki ucieramy blenderem, przepuszczamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Truskawki podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę, a po kilku minutach cukier. Śmietanę ubijamy, odrobinę odstawiamy do lodówki z przeznaczeniem na wierzch tortu, do reszty dodajemy stopniowo masę truskawkową.

Śmietanę odłożoną na wierzch tortu miksujemy z łyżką cukru.

Pierwszy blat biszkoptu przekładamy częścią truskawkowej pianki, kładziemy drugi blat, znów rozsmarowujemy masę truskawkową, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Boki dekorujemy pianką truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.