Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkową pianką
Robimy biszopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, miksując. Stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy porcjami do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka (30-40 min.). Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Każdy nasączamy wodą z cytryną lub herbatą.
Pianka: truskawki ucieramy blenderem, przepuszczamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Truskawki podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę, a po kilku minutach cukier. Śmietanę ubijamy, odrobinę odstawiamy do lodówki z przeznaczeniem na wierzch tortu, do reszty dodajemy stopniowo masę truskawkową.
Śmietanę odłożoną na wierzch tortu miksujemy z łyżką cukru.
Pierwszy blat biszkoptu przekładamy częścią truskawkowej pianki, kładziemy drugi blat, znów rozsmarowujemy masę truskawkową, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Boki dekorujemy pianką truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.
Pianka: truskawki ucieramy blenderem, przepuszczamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Truskawki podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę, a po kilku minutach cukier. Śmietanę ubijamy, odrobinę odstawiamy do lodówki z przeznaczeniem na wierzch tortu, do reszty dodajemy stopniowo masę truskawkową.
Śmietanę odłożoną na wierzch tortu miksujemy z łyżką cukru.
Pierwszy blat biszkoptu przekładamy częścią truskawkowej pianki, kładziemy drugi blat, znów rozsmarowujemy masę truskawkową, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Boki dekorujemy pianką truskawkową. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.