Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kostki wieprzowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kostki wieprzowe w sosie

Kostki wieprzowe w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostki wieprzowe w sosie

 

  • 30 dag wieprzowiny
  • 5 grzybków suszonych
  • 1/2 kostki rosołowej mięsnej
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kostki wieprzowe w sosie
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, a następnie posolić, popieprzyć i odstawić do lodówki na noc lub na parę godzin. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej a kostki mięsa obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Wodę wlać do garnka, dodać połowę kostki rosołowej mięsnej, dodać vegetę oraz grzyby i zagotować. Grzyby wyjąć z wywaru i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić ich ponownie do wywaru, oraz dodać podsmażone kostki mięsa. Całość gotować ok. 40 min aż mięso będzie miękkie a sos gęsty. Na koniec całość doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotowe kostki mięsne w sosie można podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i np. z ogórkami kiszonymi.
Kostki wieprzowe w sosie
Kostki wieprzowe w sosie
Kostki wieprzowe w sosie
Kostki wieprzowe w sosie