Sposób przygotowania:
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016Krok 1
Do szklanki wlewamy mleko ( ciepłe) dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Krok 2
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy z mąką, aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po około 15 minutach drożdże wyrosły, wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło ( ostudzone) i wyrabiamy ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 3
Ciasto wyrosło, wałkujemy je i wycinamy paseczki równe. Miseczki 18 cm i 20 cm wykładamy folią aluminiowa i smarujemy olejem. Kładziemy paseczki przez miskę i tak po kolei, potem w poprzek i powstaje koszyczek. Rozbełtanym jajem smarujemy koszyczki. Dorabiamy jeszcze rączki, które pieczemy na miseczkach. Pieczemy je koło 25 minut w 170 stopniach. Mamy piękne koszyczki do święconki.