lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Koszyczek drożdżowy do święconki 2016

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam do zrobienia,potem zjadamy go na śniadanie.

Koszyczek drożdżowy do święconki 2016 Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Koszyczek drożdżowy do święconki 2016

Składniki:

  • 5 łyżek cukru

 

  • 500 g maki pszennej tym 500 Kłos Pol

 

 

 

Rozczyn:

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka
  • wykałaczki do połączenia rączki

Sposób przygotowania:

Koszyczek drożdżowy do święconki 2016

Krok 1

Do szklanki wlewamy mleko ( ciepłe) dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy z mąką, aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po około 15 minutach drożdże wyrosły, wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło ( ostudzone) i wyrabiamy ciasto, które zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Krok 3

Ciasto wyrosło, wałkujemy je i wycinamy paseczki równe. Miseczki 18 cm i 20 cm wykładamy folią aluminiowa i smarujemy olejem. Kładziemy paseczki przez miskę i tak po kolei, potem w poprzek i powstaje koszyczek. Rozbełtanym jajem smarujemy koszyczki. Dorabiamy jeszcze rączki, które pieczemy na miseczkach. Pieczemy je koło 25 minut w 170 stopniach. Mamy piękne koszyczki do święconki.

Koszyczek drożdżowy do święconki 2016
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże,lekko mieszamy
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016
Po 15 minutach drożdże wyrosły, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto które zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016
Ciasto wyrosło, możemy je podzielić na części i wałkować. Lepiej będzie się wycinało paseczki.
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016
Ciasto wyrosło, wałkujemy je i wycinamy paseczki równe.
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016
Miseczki 18 cm i 20 cm wykładamy folią aluminiowa i smarujemy olejem. Kładziemy paseczki przez miskę i tak po kolei,potem w poprzek i powstaje koszyczek.
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016
Rozbełtanym jajem smarujemy koszyczki Dorabiamy jeszcze rączki które pieczemy na miseczkach.Pieczemy je koło 25 minut w 170 st