czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Wielkanocny koszyczek drożdżowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Koszyk jest przepiękną ozdobą, ale także świetnym prezentem wielkanocnym. Poza tym może nam posłużyć jako jadalny koszyk do Święconki.

Wielkanocny koszyczek drożdżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny koszyczek drożdżowy

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry nogami". Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz - to będzie rączka do koszyka.

Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce. Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem.

Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st. Zdjąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką.
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Do mąki dodac sól, cukier drożdże i połowę mleka
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Miskę wyłożyć folią aluminiową i ją natłuścić
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Z ciasta toczyć wałeczki u kładać je na misce
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
następnie przeplatać wałeczki an około miski, raz na górze raz na dole