Sposób przygotowania:
Wielkanocny koszyczek drożdżowy
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry nogami". Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz - to będzie rączka do koszyka.
Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce. Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem.
Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st. Zdjąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką.
Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry nogami". Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz - to będzie rączka do koszyka.
Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce. Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem.
Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st. Zdjąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką.