BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam ciasteczka bezowe wypełnione pyszną, świeżo ubitą śmietaną 30 %, udekorowane świeżymi owocami, a dodatek kolorowej cukrowej posypki wzbogacił smak bezowych ciasteczek.

Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami

 

 

  • Masa śmietankowa;
  • śmietana 30 % 400 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietan fix 1 op,
  • żelatyna 2 łyżeczki,
  • woda gorąca gotowana 1/5 szkl,
  • Dodatkowo;
  • kiwi 2 szt,
  • truskawki 150 g,
  • posypka kolorowa cukrowa,

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami
Spody bezowe przygotowane według tego przepisu - 

https://gotujmy.pl/spody-na-torcik-bezowy-roznej-wielkosci,przepisy-desery-przepis,272979.html

Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix.

Następnie ubitą śmietanę połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.

Kiwi obrać, przekroić na pół, a następnie na plastry.

Z truskawek usunąć szypułki, opłukać, osuszyć i przekroić na połówki lub plasterki.

Mini spody bezowe wypełnić ubitą śmietaną, następnie udekorować owocami i na koniec obsypać kolorową posypką cukrową.

Czas podany z pieczeniem spodów bezowych.
Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami
Spody po upieczeniu i wystudzeniu gotowe do udekorowania
Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami
Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy na sztywną masę
Ciasteczka bezowe ze śmietaną i owocami
Śmietana po ubiciu gotowa do dekorowania spodów bezowych