akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Koszyczki jagodowo-serowe z bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój tata, po zjedzeniu takiego koszyczka powiedział: "O kurde..." Wydaję mi się, że to wystarczy, aby określić, jakie są smaczne. Kruchutkie babeczki nadziane serem i jagodami, przykryte czapą słodkiej bezy. Niebo w gębie! Polecam!

Koszyczki jagodowo-serowe z bezą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koszyczki jagodowo-serowe z bezą

Ciasto

Nadzienie serowe

Beza

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Koszyczki jagodowo-serowe z bezą

Ciasto

Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ponownie umieścić w lodówce.

Nadzienie serowe

Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.

Beza

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Pieczenie

Koszyczki jagodowo-serowe z bezą
Nałożenie nadzienia serowego oraz jagód na ciasto.

W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C około 20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem bardzo delikatnie i ostrożnie wyjąć jagodowo-serowe koszyczki z foremek tak, aby nie popękały. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)


Tagi:

sery ser