Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W zimowe dni, zamiast tradycyjnych kanapek, wolimy jeść zapiekanki. Bułka, pomidor, szynka, rozpływający się ser pleśniowy, szczypiorek - wystarczy kilka składników i smaczna przekąska na ciepło gotowa.

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym

Składniki:

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym

 

  • 1 bułka
  • masło
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • 4 plasterki pomidora
  • 2 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera camembert
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym

ETAP 1:

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym
Każdą połówkę bułki smarujemy masłem i posypujemy przyprawą

Bułkę kroimy na pół. Każdą połówkę smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do dań kuchni włoskiej. Na każdej połówce bułki układamy 2 plasterki pomidora.

ETAP 2:

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym
Na każdej kanapce układamy plaster szynki...

Na każdej kanapce układamy plaster szynki.

ETAP 3:

Zapiekanki z szynką i serem pleśniowym
Na każdej zapiekance układamy po 2 plasterki sera

Na kanapki z szynką układamy po 2 plasterki serka.

Zapiekanki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 175 st. C.

Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem.