eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Królik Eli duszony w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dawno nie jedliśmy królika. Więc przygotowałam królika którego dusiłam w śmietanie kremówce. Był pyszny.

Królik Eli duszony w śmietanie

Składniki:

Królik Eli duszony w śmietanie

mięso

  • 1 królik - około 1.20 kg

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Królik Eli duszony w śmietanie

przygotowanie składników

Królik Eli duszony w śmietanie
Na oprószonym solą i pieprzem mięsie położyć suszone pomidory i ser.

Królika opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na części. Cienkie płaty mięsa z brzucha królika oprószyć solą i pieprzem. Na mięsie położyć suszone pomidory i plastry sera camembert. Całość ciasno zwinąć i obwiązać białą nicią kuchenną.

przygotowanie składników cd

Królik Eli duszony w śmietanie
Podzielonego królika obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć królika i obsmażyć z obu stron. Wyjąć królika na półmisek.

przygotowanie składników cd

Królik Eli duszony w śmietanie
Obrane cebule pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Królik Eli duszony w śmietanie
Cebulę z czosnkiem przesmażyć i dodać przyprawę do królika.

Do tłuszczu ze smażenia królika dodać cebulę, czosnek i usmażyć. Do cebuli z czosnkiem dodać przyprawę do królika.

przygotowanie królika

Królik Eli duszony w śmietanie

Do cebuli z czosnkiem i przyprawą dodać obsmażonego królika, Całość podlać wodą i dusić około 15 minut. Do królika wlać śmietanę i dusić aż królik będzie miękki i sos zgęstnieje. Gotowego królika wyjąć na półmisek. Powstały sos zmiksować. Królika podawać z sosem.

Smacznego!