Sposób przygotowania:
Pieczony królik - kuchnia staropolska
Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy.
Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika.
Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku.
Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez 60 minut.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 40 minut. Między czasie możemy mięso odkrywać i polewać bulionem z pieczenia.
Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika.
Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku.
Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez 60 minut.
Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 40 minut. Między czasie możemy mięso odkrywać i polewać bulionem z pieczenia.