VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pieczony królik - kuchnia staropolska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso królika jest niezwykle kruche i delikatne. Królik pieczony w całości jest daniem idealnym na Święta lub domowe uroczystości. Przyprawy sprawiają, że jest niezwykle aromatyczny.

Pieczony królik - kuchnia staropolska

Składniki:

Pieczony królik - kuchnia staropolska

 

  • Tuszka królika (ok. 1,5-2 kg)
  • 1 duża cebula
  • 5 marchewek
  • Natka selera
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 listki liścia laurowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Pieczony królik - kuchnia staropolska
Oprawioną tuszkę królika dokładnie myjemy.

Wszystkie przyprawy – przyprawę do kurczaka, słodką czerwoną paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie królika.

Cebulę kroimy w piórka, marchewki obieramy, czosnek siekamy. Mięso układamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Obkładamy je pokrojoną cebulą i marchewką, dodajemy ziele i liść laurowy. W naczyniu układamy również natkę selera i kawałki czosnku.

Mięso przykrywamy folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia królika podlewamy bulionem, ponownie przykrywamy i pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku przez 60 minut.

Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 40 minut. Między czasie możemy mięso odkrywać i polewać bulionem z pieczenia.