WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 746]

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegetariańskie kotleciki z tartej cukinii i kaszy gryczanej. Bardzo smaczne i zdrowe, uwielbiane przez dzieci.

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną

Składniki:

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną

Kasza

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną
Kasza powinna być ugotowana na szybko i wystudzona.

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy na miskę.

Cebula

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną
Pokrojoną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodając też przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cukinia

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną
Cukinię bardzo dokładnie odciskamy z soku.

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy przyprawą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy cały sok.

Mieszanie

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną
Masę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.

Kaszę mieszamy z odciśniętą cukinią i cebulą z czosnkiem. Dodajemy jajka, ok 0,5 szkl tartej bułki oraz sól i pieprz. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki.

Smażenie

Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczaną
Kotleciki smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.