Sposób przygotowania:
Kotleciki cukiniowe z kaszą gryczanąKasza
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy na miskę.
Cebula
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na odrobinie oleju, pod koniec dodając też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cukinia
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy przyprawą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy cały sok.
Mieszanie
Kaszę mieszamy z odciśniętą cukinią i cebulą z czosnkiem. Dodajemy jajka, ok 0,5 szkl tartej bułki oraz sól i pieprz. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy bułki.
Smażenie
Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.