Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z kaszy jaglanej , z dodatkiem soczystej marchewki - w sam raz na piątkowy obiad.

Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką

Składniki:

Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki jaglane z chrupiącą marchewką
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Płatki zalewamy ok. 50 ml ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 10 minut. Do nasiąkniętych płatków dodajemy ugotowaną kaszę , utartą na grubych oczkach marchewkę i podsmażoną cebulkę. Wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ( obracamy bardzo delikatnie! ). Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy same lub z gorącym sosem np. pomidorowym.