pr

pr

Kucharz
[Przepisów: 16]

Kotleciki jagnięce po holendersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotleciki rozklepujemy delikatnie ręką, przekładamy gałązkami świeżego tymianku i marynujemy zalewając je winem i oliwą z oliwek....

Kotleciki jagnięce po holendersku

Składniki:

Kotleciki jagnięce po holendersku

 

  • Na kotlety:
  • 8 sztuk kotlecików jagnięcych z kością (comber)
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • wino białe typu Chardonnay
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

 

  • Kompozycja warzywna:
  • 1 opakowanie "Dania Holenderskiego" Hortex
  • olej sojowy
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • jajka - żółtka
  • masło sklarowane
  • wino białe typu Chardonnay
  • sól
  • pieprz cayenne

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki jagnięce po holendersku
Przygotowanie kotlecików:

Kotleciki rozklepujemy delikatnie ręką, przekładamy gałązkami świeżego tymianku i marynujemy zalewając je winem i oliwą z oliwek. Tak przygotowane kotleciki pozostawiamy w lodówce przez minimum 24 godziny, lecz nie dłużej jak dwa dni. Po wyjęciu z marynaty, osuszamy w ręczniku papierowym, solimy oraz posypujemy pieprzem, po czym smażymy na rozgrzanym oleju według indywidualnych upodobań smakowych.



Przygotowanie kompozycji warzywnej:

"Danie Holenderskie: HORTEX nie rozmrożone smażymy na rozgrzanym oleju przez około 10-12 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy zawartość saszetki dołączonej do dania holenderskiego. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.



Przygotowanie sosu:

Wino wlewamy do rondla i gotujemy do momentu odparowania połowy objętości. Gorące wino studzimy tak, aby pozostało dobrze ciepłe. Dodajemy żółtka i trzepaczką energicznie roztrzepujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli temperatura sosu będzie zbyt niska, rondel stawiamy do „kąpieli wodnej” czyli większego garnka z gotującą się wodą. Nie zdejmując z „kąpieli wodnej” i nie przestając trzepać trzepaczką dolewamy cienkim strumieniem, niewielkimi porcjami klarowane ciepłe masło, identycznie jak przy kręceniu majonezu. Gdy sos jest już gotowy doprawiamy solą i pieprzem Cayenne.



Klarowanie Masła:

Miękkie masło stawiamy w stalowym naczyniu na kuchni obok palników lub garnków z gotującą się np. zupą i czekamy do momentu, aż masło oddzieli się od serwatki. Masło delikatnie zlewamy a serwatkę wylewamy.



Sposób podania:

Centralnie na talerzu układamy gorące warzywa, na które stawiamy na sztorc usmażone kotleciki jagnięce. Natomiast w wolne miejsca wylewamy ciepły sos. Uwaga! – sosu nie wolno zagotować gdyż się zważy, dlatego również nie możemy tego dania serwować na zbyt gorącym talerzu. Sos można podać oddzielnie w sosjerce.



Tagi:

jajko jajka