Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mielone z cukinią i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki mielone z warzywami to pomysł na zdrowsze i bardziej soczyste mięso. Z cukinią i porem smakowały wyśmienicie.

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Składniki:

Kotleciki mielone z cukinią i porem

 

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia zielona
  • 1 mały por
  • 2 łyżki cebuli smażonej
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 bułki kajzerki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z cukinią i porem

ETAP 1:

Kotleciki mielone z cukinią i porem
Mielone mięso włożyć do miski, połączyć z warzywami.

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, oprószyć solą, odcisnąć. Por pokroić, sparzyć wrzątkiem, osączyć, ostudzić. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.

ETAP 2:

Kotleciki mielone z cukinią i porem
Do mięsa wsypać mąkę, cebulę i dodać majonez.

Następnie dodać majonez, smażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną

ETAP 3:

Kotleciki mielone z cukinią i porem
Połączyć z pozostałymi składnikami i przyprawami.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Kotleciki mielone z cukinią i porem
Przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej.

Mięso z warzywami i przyprawami dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.

ETAP 5:

Kotleciki mielone z cukinią i porem
Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu tron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.