Sposób przygotowania:
Soczyste mielone z cukinią i szczypiorkiem
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do miski. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Lekko posolić i wymieszać.
Do miski ze szczypiorkiem wrzucić mięso mielone, dodać musztardę i jajko, wyrobić dobrze. Dodać lekko odciśniętą z soku cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wymieszać. Dodać bułki tartej, tyle aby kotlety łatwo się formowały.
Z masy ulepić niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu.
Kotleciki podawać z sałatą ze śmietaną lub inną surówką
Do miski ze szczypiorkiem wrzucić mięso mielone, dodać musztardę i jajko, wyrobić dobrze. Dodać lekko odciśniętą z soku cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wymieszać. Dodać bułki tartej, tyle aby kotlety łatwo się formowały.
Z masy ulepić niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej rzepakowy, smażyć z obu stron na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu.
Kotleciki podawać z sałatą ze śmietaną lub inną surówką