Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kotleciki mielone z jajkiem są oryginalne, bardzo smaczne i efektownie wyglądają. Gdy chcemy żeby żółtko było płynne należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia.

Kotleciki mielone z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z jajkiem

 

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z jajkiem
Chleb tostowy zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą, odciśnięty chleb. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm. Wlać całe żółtko i troszkę białka. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 
Kotleciki mielone z jajkiem
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie
Kotleciki mielone z jajkiem
Mielone mięso połączyć z przygotowanymi składnikami
Kotleciki mielone z jajkiem
Dokładnie wyrobić uformować kotlety ułożyć na blaszce
Kotleciki mielone z jajkiem
Dnem literatki zrobić wgłębienia i wbić po 1 jajku