marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotleciki serowo-ziemniaczane z zielenin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki obrać,opłukać,ugotować i przepuścić przez praskę,a twaróg przez maszynkę.Połączyć z resztą składników. Formować.Obtaczać i smażyć

Kotleciki serowo-ziemniaczane z zielenin

Składniki:

Kotleciki serowo-ziemniaczane z zielenin

 

  • 1 kg.twarogu,
  • 1/2 kg.ziemniaków,
  • 1 żółtko,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek trybuli,
  • oregano,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1 l.wody,
  • olej do smażenia,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Kotleciki serowo-ziemniaczane z zielenin
Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować, odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i połączyć z masą ziemniaczaną, jeśli już ostygła oraz umytą i posiekaną świeżą zieleniną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, żółtkiem i solą. Wymieszać ręką i formować w dłoniach średnie owalne kotleciki. Obtaczać je w jaju i bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej na patelni i smażyć kilka minut z obu stron na rumiano. Wyjąć, osączyć i podawać z surówką.