WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Kotleciki warzywne z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywne kotleciki z kalafiora z dużą ilością marchewki, pora i innych warzyw. Idealne dla wegetarian i bardzo smaczne.

Kotleciki warzywne z kalafiorem

Składniki:

Kotleciki warzywne z kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki warzywne z kalafiorem

Kalafior

Kotleciki warzywne z kalafiorem
Kalafiora najlepiej ugotować jest na parze.

Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Studzimy dokładnie i lekko rozdrabniamy np widelcem.

Warzywa

Kotleciki warzywne z kalafiorem
Warzywa łatwo można rozdrobnić w malakserze.

Selera, marchew i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy. Pora kroimy na cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Smażenie

Kotleciki warzywne z kalafiorem
Warzywa doprawiamy i smażymy razem na patelni.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy czosnek i pora. Chwilę podsmażmy i wrzucamy warzywa.

Doprawiamy i podsmażmy na sporym ogniu, na koniec dodając startą dynię.

Smażymy, mieszając, aż masa mocno odparuje. Dokładnie studzimy.

Kotlety

Kotleciki warzywne z kalafiorem
Jeśli masa będzie za rzadka, możemy dosypać płatków.

Usmażone warzywa mieszamy z kalafiorem, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy.

Wsypujemy płatki owsiane i po wywieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut, aż wchłoną płyn.

Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.