Sposób przygotowania:
Kotleciki warzywne z kalafioremKalafior
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Studzimy dokładnie i lekko rozdrabniamy np widelcem.
Warzywa
Selera, marchew i pietruszki obieramy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy. Pora kroimy na cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Smażenie
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy czosnek i pora. Chwilę podsmażmy i wrzucamy warzywa.
Doprawiamy i podsmażmy na sporym ogniu, na koniec dodając startą dynię.
Smażymy, mieszając, aż masa mocno odparuje. Dokładnie studzimy.
Kotlety
Usmażone warzywa mieszamy z kalafiorem, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy.
Wsypujemy płatki owsiane i po wywieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut, aż wchłoną płyn.
Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.