karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy przepis na niecodzienne kotleciki. Zdrowe, warzywne, pachnące przyprawami i niesmażone. Smacznego.

Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe

 

  • 1 kalafior
  • 5 średnich marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej
  • 5 łyżek siemienia lnu
  • jajka M
  • 4 łyżeczki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta oregano
  • ok. 7 łyżeczek cukru
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Kalafior umyć, podzielić na niewielkie różyczki i ugotować w wodzie z dodatkiem 6 łyżeczek cukru i 3 łyżeczek soli. Po ugotowaniu powinien być dość miękki, ale nie całkiem rozlatujący się. Tak samo umyć i ugotować w osolonej wodzie marchewki, a fasolkę zarówno w wodzie posolonej, jak i posłodzonej.

Po przyrządzeniu warzyw, wszystkie pokroić na drobniejsze kawałki, a następnie ugnieść tłuczkiem do warzyw. Z masy nie musi powstać miazga, ale luźno połączone i mocno rozdrobnione składniki, które całościowo stworzą jednolitą pastę. Następnie do warzyw dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, siemię i sos sojowy. Posolić, popieprzyć. Wszystko połączyć ze sobą i dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, sos sojowy i opcjonalnie odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszać. 

Z masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 190 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.
Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Kalafior posiekać, rozgnieść lekko tłuczkiem
Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Marchewkę i fasolkę szparagową lekko rozgnieść tłuczkiem
Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Połączyć ze sobą wszystkie warzywa i solidnie doprawić
Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Gotowe kotleciki układać na blasze i zapiekać
Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Gotowe kotleciki rozpościerają swój zapach na całą kuchnię. Polecam.