Sposób przygotowania:
Pieczone kotleciki kalafiorowo-marchewkowe
Kalafior umyć, podzielić na niewielkie różyczki i ugotować w wodzie z dodatkiem 6 łyżeczek cukru i 3 łyżeczek soli. Po ugotowaniu powinien być dość miękki, ale nie całkiem rozlatujący się. Tak samo umyć i ugotować w osolonej wodzie marchewki, a fasolkę zarówno w wodzie posolonej, jak i posłodzonej.
Po przyrządzeniu warzyw, wszystkie pokroić na drobniejsze kawałki, a następnie ugnieść tłuczkiem do warzyw. Z masy nie musi powstać miazga, ale luźno połączone i mocno rozdrobnione składniki, które całościowo stworzą jednolitą pastę. Następnie do warzyw dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, siemię i sos sojowy. Posolić, popieprzyć. Wszystko połączyć ze sobą i dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, sos sojowy i opcjonalnie odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszać.
Z masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 190 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.
Po przyrządzeniu warzyw, wszystkie pokroić na drobniejsze kawałki, a następnie ugnieść tłuczkiem do warzyw. Z masy nie musi powstać miazga, ale luźno połączone i mocno rozdrobnione składniki, które całościowo stworzą jednolitą pastę. Następnie do warzyw dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, siemię i sos sojowy. Posolić, popieprzyć. Wszystko połączyć ze sobą i dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, przyprawy, sos sojowy i opcjonalnie odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszać.
Z masy formować niewielkie kotleciki, podobne do kotletów mielonych, i układać na blasze. Tak przyrządzone piec w piekarniku w temp. 190 st. C przez ok. 35-40 min. W połowie pieczenia można przełożyć je na drugą stronę.