Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Śląskie karminadle z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Śląskie karminadle to nic innego jak kotlety mielone.Ja postanowiłam wzbogać je warzywami i podać w miseczkach z ciasta twarogowego,posypane serem żółtym.Wyszło bardzo smaczne i syte danie.

Śląskie karminadle z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląskie karminadle z warzywami

 

 

  • Kotlety:
  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta do obtoczenia
  • pół opakowania zupy kalafiorowej z koperkiem Hortex

 

  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • olej do smażenia
  • 15 dag startego seta żółtego ( na dużych oczkach )
  • 1 mała główka białej kapusty

Sposób przygotowania:

Śląskie karminadle z warzywami
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na dwie części. 2.Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści.Następnie przekrawamy na pół. 3.Ciasto wałkujemy i nakładamy na połówki kapusty.Nożem lub radełkiem odcinamy resztki ciasta. 4.Z pozostałych resztek ciasta formujemy dwa kółka,podobne średnicą do miseczek. 5.Połówki kapusty z ciastem i kółka układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 minut.Upieczone studzimy i delikatnie zdejmujemy z kapusty. 6.Warzywa rozmrażamy i dokładnie osuszamy.Cebulę obieramy. 7.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie mielimy razem z cebulą i odciśnięta bułką.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 8.Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki do każdego wkładamy porcje warzyw i obtaczamy w bułce tartej. 8.Następnie kotleciki smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 8.Upieczone miseczki ustawiamy na krążkach,do środka wkładamy kotleciki i całość posypujemy serem żółtym. 9.Zapiekamy kilka chwil w gorącym piekarniku,aż ser się roztopi. 10.Podajemy od razu gorące.
Śląskie karminadle z warzywami
Ciasto wałkujemy i nakładamy na połówki kapusty.
Śląskie karminadle z warzywami
Z mięsa i warzyw przygotowujemy kotleciki.
Śląskie karminadle z warzywami
Do miseczek dajemy kotleciki i ser,Zapiekamy.