Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kotleciki z dorsza 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Inna wersja piątkowej rybki ;)

Kotleciki z dorsza 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z dorsza 2

 

  • Kotleciki z dorsza

 

  • 400 g fileta z dorsza
  • 1 średniej wielkości cebulka + łyżeczka oleju/oliwy
  • 1 małe jajo
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • ½ szklanki mleka
  • olej/oliwa do smażenia

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/8 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/8 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • zamiast wymienionych przypraw wystarczy dać 1/2 łyżeczki curry

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z dorsza 2
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto na łyżeczce oliwy - odstawiamy do ostygnięcia.



Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy do nasiąknięcia, następnie wyciskamy i rozdrabniamy w blenderze - przesypujemy do miski.



Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. Rybę z cebulą rozdrabniamy w blenderze lub mielimy - przekładamy do miski z chlebem.



Następnie dodajemy jajo, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i wszystkie przyprawy - dobrze wyrabiamy.



Masę dzielimy na 6 części i formujemy kotleciki, następnie panierujemy w bułce wymieszanej z przyprawami i smażymy na złoto.



Podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią.



Smacznego :)
Kotleciki z dorsza 2
Filety myjemy osuszamy kroimy w paski i rozdrabniamy w blenderze
Kotleciki z dorsza 2
Do ryby dodajemy cebulkę i chwilę rozdrabniamy
Kotleciki z dorsza 2
Dodajemy bułkę tartą jajo i przyprawy i mieszamy
Kotleciki z dorsza 2
Formujemy kotleciki panierujemy i smazymy na zloto