SUPERPRZEPIS

Kotleciki z fasoli mung

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kotleciki z fasoli mung Więcej zdjęć (2)

Kotleciki podaje do sosu lub z ulubioną surówką jako samodzielne danie. Sprawdzają się też równie pysznie jako dodatek do pieczywa.

Składniki:

Kotleciki z fasoli mung

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Kotleciki z fasoli mung

ETAP 1

Kotleciki z fasoli mung
na noc namaczamy fasole mung

Fasole namaczamy na noc.

ETAP 2

Kotleciki z fasoli mung
ugotowaną i przestudzoną fasolę rozdrabniamy

Następnego dnia gotujemy ją około 15-20 minut. Fasole solimy dopiero pod koniec gotowania. Gotową odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.


Przestudzoną fasolę miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy.

ETAP 3

Kotleciki z fasoli mung
Do gasoli dodajemy pozostałe składniki koltecików

Do fasoli dodajemy przygotowaną cebulę, pietuszkę oraz jajka, majeranek, bułkę tartą i mąkę.

ETAP 4

Kotleciki z fasoli mung
Kotleciki formujemy i obtaczamy w mące

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z przygotowanej masy formujemy zgrabne kotleciki. Uformowane obtaczamy z mące razowej.

ETAP 5

Kotleciki z fasoli mung
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy uformowane kotlety fasolowe

Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.