SUPERPRZEPIS

Kotleciki z kalafiora

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kotleciki z kalafiora Więcej zdjęć (4)

Kotleciki z kalafiora- kotlety bez mięsa

Składniki:

Kotleciki z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kalafiora
Marchewkę i selera obieramy i myjemy. Kalafiora dzielimy na różyczki i myjemy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut. Ugotowane, ostudzone warzywa rozdrabniamy widelcem (ale nie na miazgę), dodajemy posiekaną natkę, jajko, namoczoną, odsączoną bułkę, 2 łyżki tartej bułki i doprawiamy do smaku solą i pieprzami i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jak masa jest zbyt rzadka, żeby formować z niej kotlety, możemy dosypać więcej tartej bułki. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni (na oleju). Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło, chociaż i na zimno są smaczne :)
Kotleciki z kalafiora
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą łyżką lub ręką.
Kotleciki z kalafiora
Smażymy na rozgrzanym oleju po parę minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią
Kotleciki z kalafiora
Kotleciki z kalafiora, marchewki i selera, pachnące natką.