Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczne jarskie kotleciki ze zdrowej kaszy jaglanej, z dodatkiem jajek gotowanych i pieczarek podsmażonych. polecam!

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek

Składniki:

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek

ETAP 1:

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i posiekać

Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wystudzić. 5 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.

ETAP 2:

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek
pieczarki usmażyć z cebulą na niewielkiej ilości oleju i wystudzić

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i przesmażyć. Odparować i zrumienić. Przestudzić.

ETAP 3:

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek
wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać dokładnie. doprawić

Do garnka z kaszą dodać posiekane jajka, podsmażone pieczarki z cebulą. Wymieszać. Dodać 2 surowe jajka, sól i pieprz, koperek i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej i na chwilę odstawić.

ETAP 4:

Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarek
z masy formować kotleciki i usmażyć je na oleju

Nabierać porcje masy i formować kotleciki. Panierować w bułce i smażyć na oleju, odkładać na ręcznik papierowy, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sałatką jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.