Sposób przygotowania:
Kotleciki z kaszy jaglanej, jajek i pieczarekETAP 1:
Kaszę jaglaną ugotować z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wystudzić. 5 jajek ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
ETAP 2:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać pieczarki i przesmażyć. Odparować i zrumienić. Przestudzić.
ETAP 3:
Do garnka z kaszą dodać posiekane jajka, podsmażone pieczarki z cebulą. Wymieszać. Dodać 2 surowe jajka, sól i pieprz, koperek i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej i na chwilę odstawić.
ETAP 4:
Nabierać porcje masy i formować kotleciki. Panierować w bułce i smażyć na oleju, odkładać na ręcznik papierowy, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sałatką jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.