Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kotleciki jaglane II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proponuję Wam poprawioną wersję kotlecików jaglanych, tym razem z marchewką, pieczarkami i zielonym groszkiem.

Kotleciki jaglane II Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotleciki jaglane II

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki jaglane II
Kaszę jaglaną opłukać na sicie najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Zalać ją 2 szkl wrzątku, delikatnie posolić i ugotować na miękko. Przemieszać i odstawić do wystudzenia. W tym samym czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę, po chwili dodać do niej pokrojone drobno pieczarki, startą marchewkę oraz mrożony groszek. Oprószyć przyprawą , a dusić tyle by warzywa straciły surowy smak. Odstawić również do ostygnięcia. Zimną kaszę połączyć z warzywami i płatkami owsianymi (kasza jest tak lepka, że nie trzeba dodawać jajka). Przyprawić do smaku. Formować kotleciki, które panierować w bułce lub zmielonych płatkach. Smażyć na rumiano. Po odsączeniu na papierze ręcznikowym podawać z ulubionym warzywnym dodatkiem.
Kotleciki jaglane II
Kotlety formuję w niedużym rozmiarze, nieco większe od orzecha włoskiego.
Kotleciki jaglane II
Obtaczam je w bułce tartej lub płatkach owsianych.