marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotleciki z mielonej mortadeli z czuszką i jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dania z mielonego mięsa można wymyślać na kilkanaście sposobów i różnymi dodatkami. Gorzej jeśli nie ma się elektrycznej maszynki i trzeba się męczyć przy mieleniu w zwykłej. Najlepiej wtedy dać sobie zemleć mięso w sklepie.

Kotleciki z mielonej mortadeli z czuszką i jajem

Składniki:

Kotleciki z mielonej mortadeli z czuszką i jajem

 

  • 300 g. mortadeli ,
  • 6 dużych jaj,
  • 1-2 średnie czuszki kolorowe,
  • cebula,
  • jajko surowe,
  • zioła suszone, np. estragon, szałwia, trybula,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
  • łyżeczka soli morskiej,

Sposób przygotowania:

Kotleciki z mielonej mortadeli z czuszką i jajem
Mortadelę z dodatkami lub bez można kupić zmieloną w sklepie lub zemleć samej w maszynce elektrycznej, dodać obraną, umytą i pokrojoną w piórka cebulą.

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, oskubać i również zemleć w maszynce do mięsa. Czuszkę naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki, opłukać, posiekać drobno oraz dodać do farszu wraz z solą, ziołami suszonymi i surowym jajem. Wymieszać całość rękoma i formować z tego owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.

Wlać olej na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść kotlety na łopatce kuchennej.Smażyć kilka 7-10 min. z obu stron na brązowy kolor, po czym wyjąć, odsączyć i przełożyć na płaskie talerze. Serwować z kulkami ziemniaczanymi i surówką.

smażenie