Sposób przygotowania:
Kotleciki z mielonej mortadeli z czuszką i jajem
Mortadelę z dodatkami lub bez można kupić zmieloną w sklepie lub zemleć samej w maszynce elektrycznej, dodać obraną, umytą i pokrojoną w piórka cebulą.
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, oskubać i również zemleć w maszynce do mięsa. Czuszkę naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki, opłukać, posiekać drobno oraz dodać do farszu wraz z solą, ziołami suszonymi i surowym jajem. Wymieszać całość rękoma i formować z tego owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Wlać olej na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść kotlety na łopatce kuchennej.Smażyć kilka 7-10 min. z obu stron na brązowy kolor, po czym wyjąć, odsączyć i przełożyć na płaskie talerze. Serwować z kulkami ziemniaczanymi i surówką.
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, oskubać i również zemleć w maszynce do mięsa. Czuszkę naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki, opłukać, posiekać drobno oraz dodać do farszu wraz z solą, ziołami suszonymi i surowym jajem. Wymieszać całość rękoma i formować z tego owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Wlać olej na patelnię, rozgrzać i na skwierczący kłaść kotlety na łopatce kuchennej.Smażyć kilka 7-10 min. z obu stron na brązowy kolor, po czym wyjąć, odsączyć i przełożyć na płaskie talerze. Serwować z kulkami ziemniaczanymi i surówką.
smażenie