Janusz W.

Janusz W.

Kucharz
[Przepisów: 4]

Kotleciki ziemniaczane z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każda potrawa może być bazą wyjściową do kolejnych potraw, kombinacji i wariacji kulinarnych. Dziś przepis, w jaki sposób można wykorzystać kotleciki ziemniaczane jaką podstawę kolejnej potrawy.

Kotleciki ziemniaczane z dodatkami

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane z dodatkami

Kotleciki ziemniaczane

Dodatki

  • 2 duże cebulki
  • 20 dkg pieczarki
  • 10 dkg podsmażana wędlina
  • 10 dkg tarty ser żółty

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane z dodatkami

Przygotowanie kotlecików ziemniaczanych

Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić. Na ciepłe ziemniaki wsypywać 2 szklanki mąki oraz przyprawy.

Całość przykryć w miarę szczelną przykrywką i zostawić na 5-10 minut. W tym czasie mąka powinna nabrać nieco wilgotności.

Do przygotowania tego etapu możemy wykorzystać kotleciki ziemniaczane pozostałe z poprzedniego obiadu tudzież przygotowane tego samego dnia.

Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub innym narzędziem używanym do tego celu mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy.

Z powstałej masy formujemy placki wielkości kotletów mielonych i smażymy je na tłuszczu roślinnym lub zwierzęcym.

Przygotowanie dodatków

Wędlinę pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki a pieczarki w paski. Cebulę i pieczarki przesmażyć na tłuszczu do czasu, aż cebulka zrobi się szklista i nieco podrumieni a pieczarki staną się miękkie. Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Wymienione warstwy układamy po kolei : kotleciki ziemniaczane – wędlina – pieczarki- ser tarty żółty i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, podobnie jak zapiekanki.

Kotleciki ziemniaczane z dodatkami można podawać z każdą surówką, w naszym zestawie papryka marynowana i ogórki z octu.