Sposób przygotowania:
Kotleciki ziemniaczane z dodatkamiPrzygotowanie kotlecików ziemniaczanych
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić. Na ciepłe ziemniaki wsypywać 2 szklanki mąki oraz przyprawy.
Całość przykryć w miarę szczelną przykrywką i zostawić na 5-10 minut. W tym czasie mąka powinna nabrać nieco wilgotności.
Do przygotowania tego etapu możemy wykorzystać kotleciki ziemniaczane pozostałe z poprzedniego obiadu tudzież przygotowane tego samego dnia.
Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków lub innym narzędziem używanym do tego celu mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy.
Z powstałej masy formujemy placki wielkości kotletów mielonych i smażymy je na tłuszczu roślinnym lub zwierzęcym.
Przygotowanie dodatków
Wędlinę pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki a pieczarki w paski. Cebulę i pieczarki przesmażyć na tłuszczu do czasu, aż cebulka zrobi się szklista i nieco podrumieni a pieczarki staną się miękkie. Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Wymienione warstwy układamy po kolei : kotleciki ziemniaczane – wędlina – pieczarki- ser tarty żółty i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, podobnie jak zapiekanki.
Kotleciki ziemniaczane z dodatkami można podawać z każdą surówką, w naszym zestawie papryka marynowana i ogórki z octu.