Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z kurczaka z nutką imbiru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy z dodatkiem gałki muszkatołowej, musztardy francuskiej, imbiru i czosnku jest rewelacyjne.

Mięso z kurczaka z nutką imbiru

Składniki:

Mięso z kurczaka z nutką imbiru

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka z nutką imbiru

ETAP 1:

Mięso z kurczaka z nutką imbiru
Przygotowane składniki marynaty wymieszać.

Do miseczki wlać oliwę i sok z pomarańczy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, gałkę muszkatołową, i mielony imbir, wymieszać.

ETAP 2:

Mięso z kurczaka z nutką imbiru
Podzielone na porcje mięso posolić i popieprzyć.

Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć pieprzem.

ETAP 3:

Mięso z kurczaka z nutką imbiru
Dokładnie posmarować przygotowaną marynatą.

Dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny.

ETAP 4:

Mięso z kurczaka z nutką imbiru
Tak przygotowane mięso włożyć do piekarnika

Następnie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką, po wierzchu obłożyć wiórkami z masła, przykryć.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.


Tagi:

kurczak danie