SUPERPRZEPIS

Ziemniaczane kotleciki z kaszanką

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką Więcej zdjęć (7)

Kotleciki ziemniaczane nadziewane kaszanką to pyszna przekąska na ciepło. Rewelacyjnie smakują podane z zasmażaną kiszoną kapustą.

Składniki:

Ziemniaczane kotleciki z kaszanką

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, włożyć kaszankę, podgrzać, (w razie potrzeby doprawić do smaku mielonym angielskim zielem, solą i pieprzem).

Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki.

Każdy kawałek rozpłaszczyć, włożyć porcję farszu, przykryć drugim plackiem, docisnąć brzegi i uformować kotlecik. Panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Z ziemniaków, mąki i jajka przygotować ciasto.
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Cebulę podsmażyć na smalcu, połączyć z kaszanką.
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Na placuszki z ciasta ziemniaczanego włożyć porcję kaszanki.
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Przykryć drugim placuszkiem, dokładnie zlepić.
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w pokruszonych płatkach.
Ziemniaczane kotleciki z kaszanką
Na rozgrzanej oliwie rumienić na złoty kolor.

Tagi:

ziemniaki