iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mielone kotlety z listkami szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast dusić szpinak i nadziewać nim mięso to poszłam na łatwiznę i wymieszałam liście z masą mięsną i wyszło super smacznie.

Mielone kotlety z listkami szpinaku

Składniki:

Mielone kotlety z listkami szpinaku

kotlety:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Mielone kotlety z listkami szpinaku

ETAP 1:

Mielone kotlety z listkami szpinaku
Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody.

Bułkę namoczyć i kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego, następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub jak mamy większe to tylko delikatnie przesiekane.

ETAP 2:

Mielone kotlety z listkami szpinaku
Formujemy niezbyt duże i nie grube kotlety.

Dokładnie wyrabiamy masę mięsną ( gdyby była za luźna to można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej).

Z masy mięsnej formujemy kotlety

ETAP 3:

Mielone kotlety z listkami szpinaku
Otrzasamy nadmiar bułki przed smażeniem.

obtaczamy w drobnej bułce tartej ( cieniutka warstwa) na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, smażymy na złoty kolor na niezbyt dużym palniku.