Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Klasyczny kotlet schabowy z miętą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Klasyczny kotlet schabowy z miętą, to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polecam :)

Klasyczny kotlet schabowy z miętą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczny kotlet schabowy z miętą

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 1 - 1,5 szklanki bułki tartej
  • 3-4 gałązki świeżej mięty
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Klasyczny kotlet schabowy z miętą
Schab oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy (nakłuwamy wg uznania).

Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy do smaku,dolewamy mleka - mieszamy. Do jajka wkładamy mięso, odstawiamy na minimum godzinę.

Miętę siekamy - mieszamy z bułka tartą. W powstałej panierce obtaczamy kotlety schabu.

Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z dwóch stron.  
Klasyczny kotlet schabowy z miętą
mięso myjemy, oprószamy solą i pieprzem nakłuwamy lub rozklepujemy
Klasyczny kotlet schabowy z miętą
do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy, mieszamy, moczymy mięso
Klasyczny kotlet schabowy z miętą
do panierki - bułki tartej dodajemy posiekaną miętę
Klasyczny kotlet schabowy z miętą
panierujemy kotlety które następnie smażymy

Tagi:

mięso obiad