edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kotlety szynkowo serowe w pekince

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pomysł na szybkie kotlety bez mięsa, za to z wędliną i serem. Można użyć większej ilości liści, nie będą wówczas takie płaskie.

Kotlety szynkowo serowe w pekince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety szynkowo serowe w pekince

 

  • 4 duże liście kapusty pekińskiej
  • sól
  • 4 plastry żółtego sera – u mnie tylżycki
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety szynkowo serowe w pekince
Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce, odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce. Na każdym liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki. Liście złożyć jak krokiety (na zdjęciu). Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.
Kotlety szynkowo serowe w pekince
Na zblanszowanych liściach ułożyć ser i szynkę.
Kotlety szynkowo serowe w pekince
Nadzienie zawinąć w liście jak krokiety.
Kotlety szynkowo serowe w pekince
Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Kotlety szynkowo serowe w pekince
Smazyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.