Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są to bardzo pyszne kotlety. Gdy dzieci nie lubią kaszy łatwo w nich możną ją im przemycić :) Kotlety są syte. Nie trzeba ich podawać z ziemniakami lub innym dodatkiem, bo w środku jest kasza.

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie

Składniki:

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie

 

  • kotlety :

 

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól,pieprz
  • garść pietruszki posiekanej
  • olej do smażenia

 

  • sos :

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie
Kotlety: Kaszę ugotować w 1 szklance wody i odrobiną soli. Gotować aż woda całkiem odparuję. Wystudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać. Mięso wymieszać z kaszą ,kapustą, jajkiem, bułką tartą i pietruszką. Przyprawić. Wymieszać dokładnie. Zmoczoną dłonią formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Pieczarki zalać wodą. Dodać vegetę. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną sosu,aby nie było grudek. Wlać całość do garnka. Do sosu włożyć kotlety i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.