kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kotlety schabowe tak inaczej a nie jak zwykle w jajo i bułke tartą :)

Kotlety

Składniki:

Kotlety

 

  • 4 kotlety schabowe
  • 13 dkg makaronu wstążki
  • 8 dkg kwasnej smietany
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek rosołu
  • 6 łyżek wiśniówki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kremówki
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka maki
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety
Kotlety nacieramy sola i pieprzem a potem smażymy na 2 łyżkach oleju po jakieś 3-4 minuty z każdej strony. Dolewamy do nich 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu jakieś 25 minut. Po tym czasie odkrywamy i odparowujemy cała wodę.Marchewkę kroimy na plasterki i gotujemy 5 minut w osolonej lekko wodzie. 2 cebule kroimy na plasterki po czym smażymy na 2 łyżkach margaryny aż sie ładnie zeszkli. Do cebuli wsypujemy łyżkę mąki i lekko zasmażamy razem. dolewamy 8 łyżek rosołu, 8 łyżek śmietany i gotujemy mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Osączona marchewke dodajemy co cebuli. Wsypujemy poszatkowane natkę i koperek. teraz ostatnia cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ja na reszcie oleju i margaryny. Dodajemy poszatkowana kapustę.Doprawiamy sola pieprzem i kminkiem.Dusimy około 10 minut. Dodajemy ugotowany makaron do kapusty, resztę kwaśnej i słodkiej smietany i mocno podgrzewamy. Na tłuszczu na którym smażyły sie kotlety lekko karmelizujemy cukier, dodajemy wiśniówkę, ocet, orzechy i rodzynki. zagotowujemy. Mięso podajemy z makaronem i marchewka. Smacznego.

Tagi:

makaron mak