Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlety brokułowe z mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety są naprawdę przepyszne - takie mięciutkie, mocno brokułowe i z dużą ilością ciągnącego się sera! Idealnie smakują na ciepło lub zimno, w wersji solo oraz z przeróżnymi dodatkami - zwykłym jogurtem naturalnym lub świeżymi warzywami.

Kotlety brokułowe z mozzarellą

Składniki:

Kotlety brokułowe z mozzarellą

6 sporych kotletów:

  • 250 g brokuła (waga mrożonego)
  • 1 cebula (mała)
  • 1 kulka/125 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 szczypty soli (lub wg smaku)
  • 1 szczypta pieprzu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety brokułowe z mozzarellą

Brokuł:

Kotlety brokułowe z mozzarellą
Brokuł powinien być ugotowany do miękkości.

Brokuła należy ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ostudzić i podusić za pomocą widelca.

Cebula:

Kotlety brokułowe z mozzarellą
Cabulę należy usmażyć do całkowitej miękkości.

Cebulę należy posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju.

Mozzarella:

Kotlety brokułowe z mozzarellą
Można użyć mozzarelli suchej, czyli bez zalewy.

Ser odcedzić z zalewy i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Masa:

Kotlety brokułowe z mozzarellą
Jeśli masa jest zbyt luźna to należy dosypać bułki tartej.

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Formowanie:

Kotlety brokułowe z mozzarellą
Kotlety dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Z masy brokułowej należy uformować kotlety.

Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety brokułowe z mozzarellą
Kotlety powinny być zarumienione.

Kotlety smażyć na uprzednio rozgrzanym oleju - po około 4-5 minut z każdej strony.


Tagi:

warzywa danie