mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kotlety cielęce w maladze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis prosty , a danie smaczne;jeden szkopuł to malaga.

Kotlety cielęce w maladze

Składniki:

Kotlety cielęce w maladze

 

  • cielęcina sznyclówka (z kilograma ok.7 kotletów)
  • 1 szklanka wina malaga
  • garść płatków migdałowych
  • oliwa , sól.

Sposób przygotowania:

Kotlety cielęce w maladze
Mięso umyć i osuszyć. Obrać z ewentualnej powięzi.Pokroić kotlety, lekko rozbić .Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotlety na dużym ogniu przez 5 minut z każdej strony.Następnie posolić i odłożyć w ciepłe miejsce.Na tej samej patelni usmażyć płatki migdałowe na złoty kolor.Dodać wino i wymieszać.Kotlety polać winem z migdałami.Gdy nie mamy malagi , to może jakieś inne wino deserowe, ale nie wiem czy to będzie to samo , bo malaga ma specyficzny smak. Zdjęcie dołączę , gdy wyjmę cielęcinę z zamrażalnika i nie zapomnę , że mam zrobić zdjęcie.