Sposób przygotowania:
Kotlety cielęce z pieczarkami
Mięso oczyścić ze ścięgien i błon, umyć i osuszyć, i pokrajać w plastry. Rozbić tłuczkiem i uformować kotlety.
Pieczarki umyć i posiekać na drobne kawałeczki, dodając do nich odrobinę soku cytrynowego. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w kosteczki, posolić i razem z pieczarkami włożyć do garnka, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości, ewentualnie dolewając odrobinę wody, jeśli zajdzie potrzeba. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior. Ostudzić i zmiksować.Mięso oprószyć solą z tymiankiem, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na oddzielnych kawałkach folii aluminiowej ułożyć po jednym kotlecie. Na ich powierzchni rozsmarować puree z pieczarek. Tak przyrządzone kotlety owinąć w folię i umieścić w brytfannie wstawiając ją do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut. Upieczone kotlety położyć zawinięte w folii na talerzach z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Pieczarki umyć i posiekać na drobne kawałeczki, dodając do nich odrobinę soku cytrynowego. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w kosteczki, posolić i razem z pieczarkami włożyć do garnka, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości, ewentualnie dolewając odrobinę wody, jeśli zajdzie potrzeba. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior. Ostudzić i zmiksować.Mięso oprószyć solą z tymiankiem, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Na oddzielnych kawałkach folii aluminiowej ułożyć po jednym kotlecie. Na ich powierzchni rozsmarować puree z pieczarek. Tak przyrządzone kotlety owinąć w folię i umieścić w brytfannie wstawiając ją do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut. Upieczone kotlety położyć zawinięte w folii na talerzach z dodatkiem ziemniaków i surówki.