beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety cielęce z  pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety cielęce z  pieczarkami

Składniki:

Kotlety cielęce z  pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety cielęce z  pieczarkami
Mięso oczyścić ze ścięgien i  błon, umyć i  osuszyć, i  pokrajać w  plastry. Rozbić tłuczkiem i  uformować kotlety.
Pieczarki umyć i  posiekać na drobne kawałeczki, dodając do nich odrobinę soku cytrynowego. Cebulę obrać, opłukać i  pokrajać w  kosteczki, posolić i  razem z  pieczarkami włożyć do garnka, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości, ewentualnie dolewając odrobinę wody, jeśli zajdzie potrzeba. Całość doprawić solą i  pieprzem, dodać posiekany szczypior. Ostudzić i  zmiksować.Mięso oprószyć solą z  tymiankiem, pieprzem i  startą gałką muszkatołową. Na oddzielnych kawałkach folii aluminiowej ułożyć po jednym kotlecie. Na ich powierzchni rozsmarować puree z  pieczarek. Tak przyrządzone kotlety owinąć w  folię i  umieścić w  brytfannie wstawiając ją do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 40 minut. Upieczone kotlety położyć zawinięte w  folii na talerzach z  dodatkiem ziemniaków i  surówki.