Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety hakuna matata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego. Przekonaj

Kotlety hakuna matata

Składniki:

Kotlety hakuna matata

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos warzywny:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 kg pieczarek
  • 700 g passata
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Kotlety hakuna matata

I

Kotlety hakuna matata
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie mięsnych kotletów.

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, sól, bułkę ostrą i wlewam śmietanę. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, robię małe kotlety i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układam w naczyniu.

II

Kotlety hakuna matata
Przygotowanie wszystkich warzyw, kroimy w słupki, ogórki, paprykę, marchew,cebulę w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w słupki. Ogórki konserwowe również kroję w słupki.
3. Do cebuli dodaję marchew, następnie umyte pokrojone w plasterki pieczarki, smażę około 5 minut i dodaję papryki oraz ogórki, smażę ponownie około 5 minut.

III

Kotlety hakuna matata
Łączenie z passatą i doprawianie sosu.

4. Na koniec wlewam passatę, ketchup, musztardę, wsypuję chili oraz sól. Gotuję do chwili zagotowania.

IV

5. Sosem warzywnym polewam kotlety.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.