slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Kotlety mielone z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na przemycenie zdrowych warzyw w obiedzie dla dziecka. Mielone są dzięki marchewce delikatne.

Kotlety mielone z marchewką

Składniki:

Kotlety mielone z marchewką

 

  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 spora marchewka
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka do obtoczenia
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z marchewką
Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając.

Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty kolor z obu stron ( około 5 minut z każdej strony).

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.