WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone ze schabu wieprzowego i piersi z kurczaka, z cebulą, namoczoną w mleku kajzerką i przyprawami.

Kotlety mielone Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety mielone

 

  • 500g schabu
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • Bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone

ETAP 1:

Schab i pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kilka kawałków. Bułkę odcisnąć z mleka. Podane składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodać do mięsa jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać ręką na jednolitą masę. Gdyby była za rzadka dodać trochę bułki tartej.

Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładać na półmisek.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kotlety mielone
Kotlety mielone ulożone na patelni na rozgrzanym oleju
Kotlety mielone
Kotlety mielone uformowane i opanierowane w bułce tartej
Kotlety mielone
Masa mięsna na kotlety po wymieszaniu składników
Kotlety mielone
Jajko, majonez i musztarda dodane do mięsa
Kotlety mielone
Zmielone obydwa rodzaje mięsa, cebula i bułka